بلاگ
راهنمای آسان انواع شیرهای انبساط
شیرهای انبساط به منظور کنترل دبی مبرد در سیستم های تبرید نظیر چیلر و سیستم برودت سردخانه استفاده میشوند. این قطعه با کاهش فشار مبرد در حالت مایع، امکان انبساط یا به عبارتی تغییر فاز از مایع به بخار را داخل اواپراتور فراهم میکند.
شیرهای انبساط دو عملکرد اصلی را دارا میباشند: کنترل میزان مبرد ورودی به اواپراتور و تامین اختلاف فشار مورد نیاز مابین کندانسور (ناحیه پرفشار) و اواپراتور (ناحیه کم فشار). در این مقاله، دیباپارت به بررسی انواع مختلف شیرهای انبساط خواهد پرداخت. برای آشنایی بیشتر با این شیرها با ادامه مطلب همراه شوید.
انواع مختلف شیرهای انبساط کدام است؟
انواع اصلی شیرهای انبساط عبارتند از:
- شیرهای انبساط حرارتی (TEV)
- شیرهای دستی
- لوله های مویین
- شیرهای خودکار
- شیرهای انبساط الکترونیکی
- شیر شناور
شیر انبساط حرارتی
شیر انبساط ترموستاتیک یا حرارتی (که عموما به صورت TEV، TXV یا شیر TX مخفف میشود) تجهیزی است که برای کنترل میزان عبور مبرد آزاد شده به داخل اواپراتور به کار رفته و به منظور تنظیم میزان سوپرهیت بخار خروجی از اواپراتور استفاده میشود. اگرچه به اسم شیر ترموستاتی شناخته میشود، اما شیر انبساط وظیفه تنظیم دما را به عهده ندارد، چرا که در حقیقت، دمای اواپراتور به عنوان تابعی از فشار اواپراتور تغییر میکند.
این نوع از شیرهای انبساط با توجه به سادگی و قابل دسترس بودن از محبوبیت زیادی برخوردار بوده و دقت و حساسیت نسبتا خوبی در تنظیم فشار دارا میباشند. گزینه های متنوعی که از حیث سایز شیر انبساط و ظرفیت حباب حرارتی (حسگر مکانیکی) وجود دارد، به معنای بازه وسیعی از دماها و ظرفیتهای کاری قابل استفاده است. از معایب TEV ها میتوان به وابستگی شدید آنها به سوپرهیت زیاد اشاره نمود، که این مسئله باعث کاهش سطح موثر انتقال حرارت حین فرایند تبخیر داخل اواپراتور میشود.
TEV در پاسخ به بار اواپراتور، از طریق تنظیم دبی مبرد، میزان سوپرهیت را داخل اواپراتور تحت کلیه شرایط پایدار ساخته و حفظ میکند. این امر از طریق غشایی که داخل پوسته شیر قرار دارد و با مقایسه بین دمای قبل و بعد از اواپراتور انجام میگیرد. برای مقایسه فشار قبل و بعد از اواپراتور، میبایست TEV را به وسیله دیگری مجهز نمود، که همان حباب حرارتی است. اختلاف فشار بین فشار اشباع تبخیر و فشار داخل حباب به وسیله غشایی که داخل محفظه بالایی شیر قرار گرفته متعادل میشود. حرکت غشا امکان کنترل موقعیت سوزن را فراهم آورده و در نهایت دبی جریان مبرد ورودی به اواپراتور تنظیم میشود.
شیرهای دستی
این نوع از شیرهای انبساط در واقع شیرهای سوزنی دستی میباشند. موقعیت سوزن ثابت بوده و دبی جریان مبرد عبوری از درون آن به اختلاف فشار دو طرف شیر وابسته است. شیر انبساط دستی معمولا به عنوان یک شیر اطمینان اضافی که بر روی خط بایپس قرار دارد به کار میرود. همچنین، عموما به عنوان شیر فرار جهت کنترل نرخ دبی در خطوط تخلیه روغن کاربرد دارند. شیر انبساط دستی یک شیر تنظیم نبوده و نمیبایست به عنوان شیر انبساط اواپراتورهای نوع BPHE به کار رود، چرا که هرگونه تغییری در شرایط کاری باعث واکنش آنی مبدل حرارتی صفحهای و تغییر فرایند تبخیر داخل آن خواهد شود. تغییر دستی جریان بدینصورت نیازمند ایجاد تنظیمات سریع خواهد بود که عملا کاری ناممکن است.
از معایب این نوع شیرهای انبساط میتوان عدم حساسیت به بار یا دمای آب دریا اشاره نمود، ضمن اینکه به تنظیم مداوم نیازمند میباشند. خود شیر، یک شیر سوزنی اسکرو دان میباشد که برای تنظیمات دقیق سایز میشود.
لوله های مویین
لوله های مویین عبارتند از تیوب های مسین بسیار طولانی و تابیده با ورودی بسیار کوچکی که مبرد داغ و پرفشار را در فاز مایع از کندانسور دریافت مینماید. این ورودی کوچک مرز بین ناحیه پرفشار در یک سمت و ناحیه کم فشار در سمت دیگر میباشد. اصطکاک با جداره های به سرعت منجر به کاهش فوری فشار مبردی که در حال عبور از آن است میگردد.
این نوع شیر انبساط در خط مکش جانمایی میگردد. گاه از یک فیلتر درایر پیش از لوله مویین استفاده میشود تا گرد و خاک و رطوبت موجود در مبرد را جذب کند.
لوله مویین یک تجهیز ساده است که فاقد هرگونه قطعات محرک بوده و در نتیجه طول عمر بالایی دارد. برای استفاده از این تجهیز میبایست میزان شارژ مبرد موجود در سیستم به دقت توسط کارخانه کالیبره گردد.
با توجه به هزینه کمتر این فناوری در مقایسه با TXV، از این شیر مصرف سنج برای کاربرد در تجهیزاتی که در تیراژ بالا تولید میشوند، از جمله کولرهای گازی اسپلیت و پنجره ای استفاده میشود.
شیر خودکار
شیر انبساط خودکار جریان مبرد مابین خط مایع به اواپراتور را با استفاده از یک دیافراگم تحت فشار تنظیم مینماید. این تجهیز، فشار داخل اواپراتور را ثابت نگاه میدارد.
این نوع از شیرهای انبساط شامل یک سوزن با نشیمن و گلویی فشار (شیر فانوس) یا دیافراگمی با فنر پیچشی قابل تنظیم میباشند. این شیرها تحت فشار اواپراتور عمل میکنند و از بزرگترین معایب آنها راندمان پایین در مقایسه با سایر انواع میباشد.
همچنین، فشار ثابت داخل اواپراتور نیازمند نرخ تبخیر ثابت میباشد که به نوبه خود منجر به کنترل خفانشی (تراتلینگ) سیال میشود. علاوه بر این، خطر ورود مایع به داخل کمپرسور تحت شرایط کم باری نیز وجود دارد.
نقطه ضعف این سیستم در راندمان پایین هنگام بروز نوسان بار است، در نتیجه از این نوع شیر نمیتوان برای مقاصد تهویه مطبوع استفاده نمود چرا که بار در حین کارکرد دچار نوسانات بسیاری میشود. در نتیجه از این شیر بیشتر در تجهیزات کوچک با بار ثابت، همچون فریزرها و سردخانههای کوچک خانگی استفاده میشود.
شیر انبساط الکترونیکی
شیر انبساط الکترونیکی یا اکسپنشن برقی(EEV) به شیوه بسیار پیچیده تری عمل میکند. این نوع از شیرهای انبساط برای کنترل دبی مبرد ورودی به اواپراتور انبساط مستقیم (DX) به کار میروند. این کار در واکنش به سیگنالهایی که توسط یک کنترلر الکترونیکی به آنها ارسال میشود صورت میگیرد.
یک موتور کوچک برای باز و بسته کردن دهانه شیر به کار میرود که موتور استپ یا استپر نامیده میشود. موتورهای استپ دوران مداوم ندارند، آنها توسط یک کنترلر الکترونیکی کنترل شده و به ازای هر سیگنال دریافتی از کنترلر الکترونیکی، به میزان معینی از قطاع حول محور دوران میکنند.
موتور استپ توسط یک زنجیره چرخ دنده حرکت میکند که باعث تنظیم موقعیت یک پین در دهانه عبور مبرد میگردد.
شیر شناور
شیر شناور توسط شناوری که در مایع مبرد مستغرق است عمل میکند. برای کنترل دبی مایع مبرد از شناورهایی در هر دو سمت پرفشار و کم فشار استفاده میشود.
شیر شناور سمت کم فشار به ثابت نگاه داشتن سطح مبرد مایع در اواپراتور کمک میکند. این شناور هنگامیکه هیچ مایعی در اواپراتور باقی نمانده باشد باز شده و هنگامیکه اواپراتور از مایع پر باشد بسته میشود.
شیر شناور سمت پرفشار نیز در سمت پرفشار سیستم واقع شده که وظیفه ثابت نگاه داشتن سطح مبرد داخل کندانسور را به عهده دارد. هنگامیکه کمپرسور در حال کار است، مبرد چگالیده شده به داخل محفظه شیر شناور جریان یافته و شیر را باز مینماید.
این منجر به جاری و ذخیره شدن مبرد در داخل اواپراتور میگردد. با افت سطح مایع در داخل محفظه شناور، دهانه شیر بسته میشود و در نتیجه، از جریان مایع به داخل اواپراتور جلوگیری میشود.
Pingback: شیرهای انبساط ترموستاتیک (اکسپنشن ترموستاتیک) چگونه کار می کنند؟ - Diba Part