بلاگ
شیر انبساط الکترونیکی (اکسپنشن الکترونیکی) چیست و چگونه کار میکنند؟
در این مقاله، ما در مورد چگونگی کارکرد شیر انبساط الکترونیکی ( اکسپنشن الکترونیکی) بحث خواهیم کرد که شامل اصول کار آن، محل قرار گرفتن آنها را در یک سیستم تبرید و دلیل استفاده از آنها خواهد بود.
این مقاله یک نسخهی سادهشده برای کمک به شما در یادگیری اصول تبرید و تهویه مطبوع (HVAC) است.
نگاهی به شیرهای انبساط الکترونیکی واقعی، اطلاعات فنی و تصاویر کامل آنها بیندازید! اینجا کلیک کنید
همه سیستمهای تهویه مطبوع/تبرید (HVAC/R) میتوانند از جامعترین سری شیرهای انبساط الکترونیکی موجود در بازار بهرهمند شوند.
نمونه کارهای سانهوآ (Sanhua) این امکان را فراهم میکند که ضمن افزایش صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه ها، نگرانیهای زیستمحیطی رو به افزایش را کاهش داده و از مقررات سختگیرانهتر انتشار دیاکسید کربن پیروی کنید.
در اینجا بیشتر ببینید- قیمت و خرید شیر انبساط الکترونیکی
شیرهای انبساط الکترونیکی در سیستمهای تبرید برای کنترل دقیق جریان مبرد به داخل اواپراتور استفاده میشوند. این شیرها را میتوانید در همه جا از جمله موارد زیر پیدا کنید:
- واحدهای جریان مبرد متغیر (VRF)
- اینورتر اسپلیتهای کوچک
- پمپهای حرارتی
- چیلرها
- کویلهای هواساز (air handling unit)
و غیره.
ما قبلاً نحوهی عملکرد شیرهای انبساط حرارتی را توضیح دادهایم، این شیرها در سیستمهای تبرید بسیار رایج هستند، اما بههیچوجه بهاندازهی یک شیر انبساط الکترونیکی کارآمد و دقیق نیستند.
شیرهای انبساط الکترونیکی نسخهی تکاملیافتهی شیر انبساط حرارتی هستند. آنها بسیار پیشرفتهتر هستند و باعث میشوند تا سیستم تبرید با دقت و کارایی بیشتری کار کند. معمولاً شیرهای انبساط الکترونیکی را با نام اختصاری EEV یا EXV میبینید. هر دو یک معنی را میرسانند، فقط تولیدکنندهی آنها متفاوت است.
مزایای استفاده از شیر انبساط الکترونیکی
استفاده از شیر انبساط الکترونیکی فواید بسیاری دارد و من اکنون برخی از اصلیترین آنها را در این صفحه لیست میکنم. تأکید معمولاً بر این است که با استفاده از این شیرهای انبساط، مصرف انرژی سیستم تبرید را کاهش داده و عملکرد بهتری خواهید داشت.
- کنترل دقیق
- پاسخ سریع و دقیق به تغییر بار
- تنوع بار گستردهتر از TXV
- حفظ حداکثر کنترل ظرفیت حتی در بارهای جزئی
- تزریق مقدار دقیق مبرد
- صرفهجویی در انرژی ~ 15%
شیرهای انبساط الکترونیکی چه شکلی هستند؟
طرحهای مختلفی برای شیرهای انبساط الکترونیکی وجود دارد، من چند نمونه را قرار دادهام تا تفاوت ظاهری آنها را ببینید. تفاوت در طراحی بستگی به نوع سیستم، مبرد مورداستفاده و فشارهایی که با آن کار میکند، بستگی دارد.
همانطور که میتوانید تصور کنید یک کولر اسپلیت کوچک به شیر یکسان با یک کاربرد صنعتی با فشار بالا احتیاج نخواهد داشت، بنابراین، طراحی متفاوت خواهد بود، اگرچه اصول کار اساساً یکسان است.
قطعات اصلی شیر انبساط الکترونیکی
همانطور که دیدیم طرحهای مختلفی برای شیرهای انبساط الکترونیکی وجود دارد. ما قصد داریم روی یک طرح ساده تمرکز کنیم تا دانش پایه شما را بسازیم. در این طرح، از موتور پلهای (stepper motor) آهنربای دائم استفاده شده است.
در بالای شیر بدنهی موتور پلهای قرار دارد که شامل سیمپیچهای مسی است، این سیمپیچها برای تولید یک میدان الکترومغناطیسی استفاده میشوند که برای کنترل موقعیت شیر به کار میرود.
در بدنهی اصلی موتور پلهای یک آهنربای دائمی قرار دارد که هممرکز هستند. این آهنربای دائمی تحت تأثیر میدان الکترومغناطیسی سیمپیچها قرار دارد و تغییر قطب میدان الکترومغناطیسی باعث چرخش آهنربای دائمی میشود.
آهنربای دائمی به یک شفت متصل شده است. در برخی از طرحها به جای آن از مجموعهی دندهای بین موتور و شفت استفاده میشود، اما ازآنجاییکه ما فقط به یک طرح ساده نگاه میکنیم، همان یک شفت با اتصال مستقیم را در نظر میگیریم.
روی شفت رزوه قرار دارد، این رزوه درون یک نگهدارنده قرار میگیرد که به بدنهی شیر متصل است. در انتهای شفت سوزن شیر قرار دارد. سپس نشیمن شیر را داریم که سوزن به داخل و خارج آن میرود تا شیر بسته یا باز شود و جریان مبرد را کنترل کند.
همچنین چند سنسور دما و فشار برای اندازهگیری مبرد برای محاسبهی بخار فوقگرم (superheat) وجود دارد. این سنسورها به یک کنترلکننده متصل میشوند. سپس کنترلکننده به موتور پلهای متصل میشود و میزان باز یا بسته شدن شیر را کنترل میکند.
شیرهای انبساط الکترونیکی چگونه کار میکنند
اگر نگاهی به سیستم تبرید بیندازید، میتوانید قسمتهای اصلی را ببینید که اواپراتور، کمپرسور، کندانسور و شیر انبساط هستند. اواپراتور تمام گرمای ناخواسته را از ساختمان جمع میکند و آن را به داخل مبرد منتقل میکند که باعث جوش آمدن و تبخیر شدن مبرد میشود.
کمپرسور این مبرد تبخیرشده را که یک بخار فشار پایین، دما پایین و کمی فوقگرم است، مکش میکند و سپس آن را به حجم کمتری فشرده میکند که باعث میشود بخار به بخار فوقگرم فشار بالا و دما بالا تبدیل شود.
سپس مبرد به سمت کندانسور حرکت میکند و در آنجا گرمای ناخواسته از مبرد خارج میشود و به جو دفع میشود. این امر باعث میشود که مبرد بهصورت مایع درآید، بنابراین هنگامیکه از کندانسور خارج میشود، مایع اشباع با فشار بالا و دمای متوسط خواهد بود. سپس مبرد به شیر انبساط منتقل میشود.
شیر انبساط باعث ایجاد اختلاف فشار بین کندانسور و اواپراتور میشود، مبرد مایع فشار بالا را نگه میدارد و تصمیم میگیرد که چه مقدار مبرد به داخل اواپراتور وارد شود.
بعد از اواپراتور، یک سنسور (ترنسدیوسر) فشار و یک سنسور دما وجود دارد که دائماً فشار و دما را اندازهگیری میکنند و این دادهها را به کنترلکننده میفرستند. همهی شیرهای انبساط الکترونیکی از این روش استفاده نمیکنند، این امر به تولیدکننده و سیستم بستگی دارد.
بعضی از شیرهای ساده از یک ترمیستور (یا مقاومت گرمایی) در خروجی اواپراتور استفاده میکنند، برخی از دو ترمیستور یکی در ورودی و دیگری در خروجی استفاده میکنند و سپس از اختلاف دما برای محاسبهی بخار فوقگرم استفاده میکنند. اما ما قصد داریم در این مثال روی روش سنسور فشار و دما تمرکز کنیم، زیرا این روش بسیار قابلاعتماد است و بهاحتمالزیاد در واقعیت با آن روبرو خواهید شد.
فشار توسط کنترلکننده اندازهگیری و تبدیل میشود. کنترلکننده با استفاده از دادههای ذخیرهشده برای مبرد مورداستفاده در سیستم، دمای اشباع را پیدا میکند و آن را با دمای واقعی اندازهگیریشده مقایسه میکند، تفاوت بین این دو میزان فوقگرم شدن مبرد است.
سپس کنترلکننده تصمیم میگیرد که آیا شیر انبساط باید باز شود تا مبرد بیشتری به اواپراتور وارد شود یا بسته شود تا مقدار ورودی کاهش یابد.
پس از تصمیمگیری، کنترلکننده سیگنالهای الکتریکی را به موتور پلهای شیر انبساط ارسال میکند تا سیمپیچها را برقدار کند و یک میدان الکترومغناطیسی ایجاد کند و قطب آن را تغییر دهد، این کار باعث میشود آهنربای دائمی بسته به قطب ایجادشده در جهت عقربههای ساعت یا خلاف آن بچرخد.
هر دفعه که سیگنالی ارسال میشود، آهنربای دائمی کسری از دور میچرخد تا تنظیمات بسیار دقیقی بر روی میزان فوقگرم اعمال شود.
شفت متصل به آهنربای دائمی نیز خواهد چرخید و با این چرخش قسمت رزوه درون نگهدارنده باعث کشیده شدن مجموعه به سمت پایین میشود. با به پایین کشیده شدن مجموعه، سوزن شیر به نشیمن نزدیک میشود و شکاف بین سوزن و نشیمن را کاهش میدهد و جریان مبرد را محدود میکند.
هنگامیکه سیگنال باز کردن شیر ارسال میشود، مجموعهی شیر در جهت مخالف میچرخد و قسمت رزوه مجموعه را به سمت بالا میکشد، این کار شیر را باز میکند و سوزن را از نشیمن دور میکند و اجازه میدهد مبرد بیشتری جریان یابد. کنترلکننده دائماً فشار و دما را اندازهگیری میکند و سیگنالهایی را برای تنظیم موقعیت شیر متناسب با بار ارسال میکند.
هنگامیکه بار خنککاری افزایش مییابد، مبرد درون اواپراتور خیلی سریعتر به جوش میآید و فشار و دمای خط مکش نیز افزایش مییابد، شیر انبساط این را حس میکند و باز میشود تا مبرد بیشتری وارد شود.
هنگامیکه بار خنککاری کاهش مییابد، مبرد با سرعت کمتری جوش میآید و فشار و دمای خط مکش کاهش مییابد، شیر انبساط شروع به بسته شدن میکند تا مبرد کمتری به اواپراتور وارد شود و میزان فوقگرم مناسب را حفظ کند.
Pingback: راهنمای آسان انواع شیرهای انبساط - Diba Part
Pingback: شیرهای انبساط ترموستاتیک (اکسپنشن ترموستاتیک) چگونه کار می کنند؟ - Diba Part
Pingback: علت یخ زدن شیر انبساط ترموستاتیک و الکترونیکی - Dibapart
Pingback: شیر انبساط ترموستاتیکی (اکسپنشن ترموستاتیکی) چیست و چگونه کار می کنند؟ - Diba Part